Κερατόκωνος

Τι είναι ο κερατοειδής χιτώνας του οφθαλμού;

Είναι η πρόσθια στοιβάδα του οφθαλμού και είναι υπεύθυνη για την εστίαση των φωτεινών ακτίνων στον αμφιβληστροειδή. Φυσιολογικά έχει σχήμα σφαιρικό και είναι διαυγής.

 

Τι είναι ο κερατόκωνος;

Στον κερατόκωνο υπάρχει προοδευτική λέπτυνση του κερατοειδούς με αποτέλεσμα να χάνει το σφαιρικό σχήμα του και να γίνεται κωνικού τύπου. Για τον λόγο αυτό, η εικόνα αντικειμένων δεν εστιάζεται ομαλά στον αμφιβληστροειδή με αποτέλεσμα αυτά να φαίνονται θολά.

 

Παράγοντες κινδύνου

Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο να εμφανίσει κάποιος την νόσο περιλαμβάνουν:

 

1) Αλλεργικές παθήσεις το οφθαλμών

2) Χρόνιο τρίψιμο των οφθαλμών

3) Συστηματικά νοσήματα του συνδετικού ιστού όπως είναι τα σύνδρομα Marfan και Ehlers Danlos

 

Συμπτώματα

Περιλαμβάνουν θάμβος όρασης, αντίληψη των αντικειμένων ως παραμορφωμένων και ευαισθησία στο φως. Επιπλέον παρατηρείται αύξηση της μυωπίας ή αστιγματισμού με συνέπεια οι ασθενείς να χρειάζονται συχνές αλλαγές γυαλιών. Επίσης δυσκολία στην εφαρμογή των φακών επαφής οι οποίοι πλέον δεν γίνονται καλά ανεκτοί. Συνήθως η εξέλιξη της νόσου απαιτεί την πάροδο ετών. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις υπάρχει αιφνίδιο οίδημα του κερατοειδούς χιτώνα με απότομη μείωση της όρασης και πόνο.

 

Διάγνωση

Η οφθαλμολογική κλινική εξέταση αποκαλύπτει τα σημεία της νόσου. Επιπλέον χρήσιμες πληροφορίες για αποκαλύπτει η εξέταση που ονομάζεται κερατομετρία καθώς και η τοπογραφία του κερατοειδούς.

 

Ποια είναι η θεραπεία του κερατοκώνου;

  • Η θόλωση της όρασης αντιμετωπίζεται με γυαλιά ή σκληρούς φακούς επαφής
  • Η τεχνική crosslinking.

Στην περίπτωση αυτή με την χρήση υπεριώδους ακτινιβολίας, επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση δομής του κερατοειδούς χιτώνα και η διακοπή της εξέλιξης της νόσου.

  • Ενθέματα κερατοειδούς.

Πρόκειται για μικρές συσκευές οι οποίες τοποθετούνται χειρουργικά εντός του κερατοειδή και τροποποιούν – επιπεδώνουν  το σχήμα του βελτιώνοντας την όραση.

  • Μεταμόσχευση κερατοειδούς

Σε σοβαρές περιπτώσεις της νόσου.

 

Για τους ασθενείς με κερατόκωνο σημαντικό είναι να μην τρίβουν τα μάτια τους καθώς και η θεραπεία των αλλεργικών παθήσεων του οφθαλμού.