Αμβλυωπία

Αμβλυωπία ονομάζεται η κατάσταση κατά την οποία δεν υπάρχει φυσιολογική ανάπτυξη της λειτουργίας της όρασης κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής. Ονομάζεται και  «τεμπέλικο μάτι». Είναι  η συχνότερη αιτία απώλειας όρασης στα παιδιά και είναι πολύ σημαντική η αντιμετώπισή της στα πρώτα χρόνια της ζωής.

 

ΑΙΤΙΑ ΑΜΒΛΥΩΠΙΑΣ

 

  • Στραβισμός

Στην περίπτωση αυτή οι οφθαλμοί δεν έχουν τον ίδιο προσανατολισμό. Συγκεκριμένα ο ένας οφθαλμός κοιτά κατευθείαν στο αντικείμενο, ενώ ο άλλος σε κάποια άλλη κατεύθυνση (πάνω, κάτω, δεξιά ή αριστερά). Προκειμένου το άτομο να μην βλέπει διπλά, ο εγκέφαλος  «αγνοεί» την εικόνα από το μάτι που στραβίζει με συνέπεια αυτό να καθίσταται αμβλυωπικό.

 

  • Υψηλό διαθλαστικό σφάλμα των οφθαλμών

Στην περίπτωση αυτή το υψηλό διαθλαστικό σφάλμα (υψηλή μυωπία, υπερμετρωπία ή αστιγματισμός) δημιουργούν θολή εικόνα στον αμφιβληστροειδή η οποία δεν επαρκεί  για την  ανάπτυξη της φυσιολογικής όρασης.

 

  • Μεγάλη διαφορά διαθλαστικού σφάλματος μεταξύ των οφθαλμών

Στην κατηγορία αυτή υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ του διαθλαστικού σφάλματος (μυωπίας, υπερμετρωπίας, αστιγματισμού) μεταξύ των δυο οφθαλμών, με αποτέλεσμα ο οφθαλμός με το μεγαλύτερο σφάλμα να έχει σημαντικά πιο θολή εικόνα και μη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης του.

 

  • Αποστέρηση ερεθίσματος

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται καταστάσεις που εμποδίζουν την φυσιολογική μεταβίβαση του οπτικού ερεθίσματος στον οφθαλμό όπως είναι η πτώση του βλεφάρου, οι  παθήσεις κερατοειδούς, ο καταρράκτης.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΜΒΛΥΩΠΙΑΣ

Η θεραπεία της αμβλυωπίας στοχεύει στο να αναγκάσουμε τον μικρό ασθενή να χρησιμοποιεί το αμβλυωπικό μάτι. Αυτό επιτυγχάνεται με κάλυψη του υγιούς ματιού ή την θόλωση της όρασης του με κολλύριο για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρις ότου το αδύναμο μάτι αποκτήσει την φυσιολογική όραση. Εκτός των παραπάνω απαραίτητη είναι και η αντιμετώπιση του παράγοντα ο οποίος εξαρχής προκάλεσε την αμβλυωπία – παραδείγματος χάριν η διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος με  χορήγηση γυαλιών.